Home » Sneeuwkettingen

Sneeuwkettingen

Gepubliceerd op 18 oktober 2019 om 15:05

Sneeuwkettingen en winterbanden, waar en waarom verplicht?

In winterse omstandigheden zijn winterbanden eigenlijk onmisbaar.  Winterbanden zijn in Nederland niet verplicht, maar toch wordt het door de meeste instanties wel geadviseerd. Het gebruik van winterbanden is veiliger voor jezelf  en die van anderen, maar ook om problemen met aansprakelijkheid bij een ongeval te voorkomen.

Rijnmond Dakkoffers zet een aantal dingen voor je op een rij, zoals het nut van winterbanden onder de auto en sneeuwkettingen en de aansprakelijkheid als je je niet aan de regels houdt. Ook de regels per land vind je in een overzicht hieronder.

Het gebruik van winterbanden zorgt bij lage temperaturen (zo rond de +7 graden celdcius)  voor een betere grip op de weg. De band heeft ten opzichte van een zomerband een zachtere rubbersamenstelling en bovendien een ander profiel wat dus zorgt voor een betere grip en een kortere remweg.

In het buitenland zijn sneeuwkettingen zijn handig en vaak ook echt nodig als er een dik pak sneeuw ligt en je moet bijvoorbeeld een bergweg op. Soms zijn sneeuwkettingen dan ook verplicht, dit is dan aangegeven met een verkeersbord. Sneeuwkettingen moeten gemonteerd worden op de aangedreven wielen en vereisen een maximumsnelheid wat meestal op de verpakking staat aangegeven. Wij verkopen en verhuren ook sneeuwkettingen.

Aansprakelijkheid In het buitenland kan het niet gebruiken van winterbanden in winterse omstandigheden reden zijn voor een boete, een strafrechtelijke vervolging en (mede) aansprakelijkheid voor ongevallen. Als bestuurder van een auto met zomerbanden kan je namelijk minder goed reageren op onverwachte situaties. Er is minder grip op de weg en hierdoor is de remweg langer. In sommige landen is het ook verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben in het voertuig.

 

Overzicht per land

 

Duitsland Tijdens winterse omstandigheden moeten auto’s beschikken over een winteruitrusting. Dit houdt in dat de auto voorzien moet zijn van winterbanden, maar ook moet beschikken over voldoende ruitensproeiervloeistof en goede ruitenwissers. Verder moet je je met winterbanden aanpassen aan de voorgeschreven maximumsnelheid. Ook kan het gebruik van sneeuwkettingen in sommige omstandigheden verplicht zijn, dit wordt dan aangegeven met het verkeersbord.

Finland Winterbanden zijn hier verplicht van 1 december tot 1 maart. Sneeuwkettingen zijn toegestaan als het wegdek dit verlangt.

Frankrijk De banden van je auto moeten hier voldoen aan de wegomstandigheden. Het gebruik van sneeuwkettingen is alleen toegestaan op wegen waar sneeuw ligt. Op veel wegen is het verplicht, dat wordt aangegeven met het verkeersbord.

Italië Op bijvoorbeeld bergwegen kan winteruitrusting in de vorm van winterbanden en/of sneeuwkettingen verplicht zijn. Dit wordt dan aangegeven met het verkeersbord. In het gebied, de Aostavallei, is het van 15 oktober tot 30 april verplicht om sneeuwkettingen in de auto te hebben. In de rest van Italië geldt hier geen officiële verplichting voor, behalve dan wanneer het met het verkeersbord staat aangegeven.

Kroatië In Kroatië dienen winterbanden een minimum profiel te hebben van 4 mm en ze dienen ook de aanduiding M+S (modder & sneeuw) te dragen. Bij het niet gebruiken van winterbanden is het verplicht sneeuwkettingen tijdens de wintermaanden in de auto te hebben.

Noorwegen De auto moet uitgerust zijn met een winterbanden, sneeuwkettingen of zelfs spijkerbanden wanneer de weersomstandigheden zich hiertoe verlenen. Sneeuwkettingen gebruik je als het weer en de weg dit vereisen. Dit dien je dus zelf een beetje in te schatten.

 Oostenrijk Het is in Oostenrijk verplicht om tussen 1 november en 15 april bij winterse omstandigheden met winterbanden te rijden. Buiten deze periode kan het op bergwegen alsnog verplicht worden gesteld. Een vereiste bij het gebruik van winterbanden is dat deze minimaal 4 mm profiel moeten hebben. Wanneer je tijdens winterse omstandigheden bij een ongeval betrokken raakt en je gebruikt geen winterbanden, dan kan je (mede) aansprakelijk gesteld worden. Sneeuwkettingen mogen alleen worden gebruikt indien dit noodzakelijk is en het wegdek niet beschadigd wordt. Op sommige plaatsten zijn sneeuwkettingen verplicht wat dan aangegeven wordt met het verkeersbord. De aangeraden snelheid betreft hierbij 40 km per uur en in de Arlbergtunnel is het gebruik van sneeuwkettingen verboden. Let dus op dat je deze voortijdig van je wielen verwijderd. Kunststof sneeuwkettingen zijn niet toegestaan.

Slovenië Vanaf 15 november tot 15 maart is het in Slovenië verplicht om winterbanden te hebben bij winters weer. De winterbanden dienen een minimaal profiel van 3 mm te hebben. Bij geen gebruik van winterbanden is het hebben van sneeuwkettingen in je auto verplicht.

Slowakije Bij sneeuwval en gladheid is het in Slowakije verplicht dat de banden van je auto het teken M+S (modder & sneeuw) te dragen. Ook ben je verplicht om in de wintermaanden sneeuwkettingen in je auto te hebben liggen.

Tsjechië Het gebruik van winterbanden in Tsjechië kan op niet gestrooide wegen verplicht worde gesteld. Bij gebruik van winterbanden is een minimum profiel van 4 mm vereist. Het is gedurende de wintermaanden verplicht om sneeuwkettingen bij je te hebben.

Zweden Als de weersomstandigheden dat vereisen, moet de auto met winterbanden, sneeuwkettingen of spijkerbanden uitgerust zijn.

 Zwitserland Over winterbanden in Zwitserland bestaat geen wettelijke regelgeving, wel wordt het gebruik van winterbanden aanbevolen. Wat betreft sneeuwkettingen zijn deze verplicht indien de weg dit noodzakelijk maakt. Soms is het verplicht en wordt dan aangegeven met het verkeersbord. De maximumsnelheid van sneeuwkettingen is 50 km per uur en is verboden in drie tunnels: de Selisberg-, de St. Gotthard- en de San Bernardinotunnel.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.